CETA: De Walen opende de weg, niet een lafaard niet!

CETA: De Walen opende de weg, niet een lafaard niet!

Zoals jullie het weten, werd CETA op 30 oktober ondertekend maar een paar dagen later dan voorzien omdat het Waalse parlement er tegen was na hij zijn inhoud en zijn gevolgen daarvan aandachtig heeft geanalyseerd. Na lange onderhandelingen en besprekingen werd CETA door iedereen ondertekend maar met een paar compromis. Inderdaad de afgevaardigden van Waalse parlementsleden hebben geprobeerd dit verdrag te verbeteren, en wij horen nu dat er geen redenen meer zijn om te zorgen. Maar het lijkt als er geen nieuwe onderhandelingen van de tekst plaats hebben gevonden en dat dit verdrag is hellemaal niet veranderd.

Toch hebben de Waalse parlementsleden geprobeerd het algemeen belang van Europa en van de Europeanen te verdedigen. Inderdaad ze hebben getoond dat deze projecten van internationale overeenkomsten die in de schaduw werden onderhandeld kunnen niet zo maar aanvaard. Het kan zo niet zonder het kunnen veranderen. Zoals de parlementsleden van een gewest het hebben gedaan (zelfs een “microgewest” volgens Meneer Juncker), kunnen jullie ook, jullie onze gekozen vertegenwoordigers van het Europees Parlement, zorgen dat de vorderingen gemaakt door uw collega’s worden verdedigd of zelfs verbeterd voor de parlementaire goedkeuring en de uiteindelijke ondertekening van het verdrag.

De Belgische federale regering heeft bevestigd zijn recht op het gebruik van de vrijwaringsmechanismen als voorzien in de oorspronkelijke overeenkomst, maar de specifieke drempels voor de activering van deze vrijwaringsclausule zal volgend jaar worden beschreven. Zo kunt u, als leden van het Europese Parlement, de CETA niet aannemen zonder een precieze en bindende tekst waarin alle voorwaarden van deze drempels zijn te vinden.

About the Author: